XML Bayilik


Son birkaç yıldır her yerde duyduğunuz XML bayiliği nedir ve ne şekilde kullanılır soruları kafanızı kurcalıyorsa, bu yazımızda sistem hakkında bilgi edinebilirsiniz.


E-ticaret sektöründeki gelişmelerin alıp başını gittiği son yıllarda, insanlar çok zaman kaybetmeden para kazanmanın yollarını araştırmaktadır. Bir e-ticaret sitesi kurmak ciddi bir yatırım istediği gibi, ürünlerin tedarik edilmesi, paketlenmesi ve teslim edilmesi için özel bir sistem gerekmektedir.


Bu sistem için yeterli kapasitesi olmayan ama sermayesi olan bir girişimci için XML bayilik sistemi devreye girmektedir. Yani bir e-ticaret sitesindeki ürünlerin stoksuz olarak satılması anlamına gelmektedir. XML sistemini kullanan bir e-ticaret sitesi, -ürünlerin tedarikçisi olan firma da XML sistemini kullanıyorsa- stok tutmasına gerek kalmadan satış gerçekleştirebilir.


Satış için sipariş geldiğinde, alıcı tedarikçinin sürekli güncellenen sistemindeki stok bilgisinden yararlanarak ürün stoğu gösterir. Sipariş tedarikçiye düşer ve ürünün gönderimi, sevkiyat süreci tedarikçiye bağlı olarak gelişir.


XML Bayiliği Dezavantajları Nelerdir?

XML bayiliği çok pratik ve sistemli bir e-ticaret sistemi olsa da, hedef müşteriler için birçok sorun söz konusu olabilir.


Bu sorunlar tedarikçi kaynaklı gönderim ve stok sorunlarıdır. Eğer tedarikçi XML sistemini güncellemiyorsa, e-ticaret sitesinde satılan ürün stokta olmasa bile, varmış gibi gösterebilmektedir. Bu da son kullanıcı için şikayet edilen bir problemdir. Zaman kaybı, ödemenin geri dönüşüm süreci gibi etkenler, müşteriler tarafından eleştirilen kısımlar arasındadır.


XML Bayiliği Şartları Nelerdir?


E-ticaret yapmak isteyen ve XML bayiliği üzerinden bir girişimde bulunacak kişilerin fatura kesme zorunluluğu vardır. Yani resmi olarak bir şirket kurulması şarttır.


Tedarikçi firmaların, sizi kabul etmeleri ve güvenilir bir e-ticaret sisteminizin olması gerekmektedir. Türkiye’de resmi distribütörlük yapan birçok e-ticaret sitesi vardır. Siz de bu sisteme dahil olup stoksuz e-ticaret yapmak isterseniz, kullandığınız e-ticaret sitenizin XML entegrasyonu olması gerekmektedir.


XML Bayiliğinde E-ticaret İçin Gerekenler Nelerdir?


E-ticaret sitenizi ve XML entegrasyonunu yaptırdıktan sonra, SEO çalışması ve geçici/kalıcı reklam çalışmaları yapmanız gerekmektedir.


Birçok kişi SEO çalışmasını yeterli bulmakla birlikte, sonuçların birkaç ay sonra gözle görünür hale gelmesi söz konusu olduğundan, beklemek istemeyebilir. Bu durumda Google reklamlarından yararlanılabilir.


Türkiye’de birçok önde gelen firma, stoksuz e-ticaret sistemi için hizmet vermektedir. Bu firmaların listeleri ve XML bayiliği şartları konusunda hosting firmanızdan bilgi alabilirsiniz.